rownania i nierownosci
kamczak: Suma kwadratow trzech kolejnych liczb naturalnych, z ktorych kazda jest większa od zera, jest
mniejsza od 29. Znajdź te liczby.
17 sty 14:16
Artur z miasta Neptuna: a2 + (a+1)2 + (a+2)2 = a2 + a2 + 2a + 1 + a2 + 4a + 4 = 3a2 + 6a + 5
3a2 + 6a + 5 = 29
3a2 + 6a − 24 = 0
a2 + 2a − 8 = 0
(a+4)(a−2)=0
a=−4 ∨ a =2
sprzeczne ∨ okey
więc:
3a2 + 6a + 5 < 29
dla a<2 ... a zarazem a>0 ... więc a=1
są to liczby 1, 2, 3.
17 sty 14:24
kamczak: wszystko ok tylko skad wiesz ze to akurat 1 2 i 3?
17 sty 14:35