miejscowosci
kamczak: Miejscowosci A i B łączy linia kolejowa o długości 70km. Pociag osobowy jedzie na tej trasie o
godzine dluzej i ze srednią prędokością o 8km/h mniejszą niz pociąg pospieszny. Oblicz czas
przejazdu pociągu pospiesznego z miejscowosci A do B.
17 sty 14:11
Dana: vo −prędkość pociągu osobowego vo=vp−8 , to= tp − 1
to − czas przejazdu trasy AB pociągu osobowego
vp −prędkość pociągu pospiesznego
tp − czas przejazdu trasy AB pociągu pospiesznego
s=vt , zatem rozwiązując układ równań 70=(vp−8)(tp − 1) i 70=vptp
otrzymasz rozwiązanie.
18 sty 01:51