Liczby -2 i 3 są rozwiązaniami równania x^3 + ax + bx - 6 = 0. Wyznacz wartosci
kamczak: Liczby −2 i 3 są rozwiązaniami równania x3 + ax + bx − 6 = 0. Wyznacz wartosci wspolczynnikow
a i b
17 sty 14:08
Artur z miasta Neptuna: sprawdź czy aby na pewno dobrze podaleś przykład
17 sty 14:13
kamczak: ax2 fakt. dzieki
17 sty 14:14
Artur z miasta Neptuna: (x − s)(x − v)(x − w)=0 ; gdzie s,v,w są miejscami zerowymi
x3 − x2 (s + v + w) + x(sv + sw + vw) − s*v*w = 0
skoro −2 i 3 są pierwiastkami tego wielomianu to
−(−2*3*x3) = −6 => x3 = −1
−(−2 + 3 − 1) = a => a = 0
−2*3 + −2*(−1) + 3*(−1) = b => b = −7
17 sty 14:34
Artur z miasta Neptuna: to co napisałem u góry to jest podstawa do wzorów viete'a dla wielomianu dowolnego stopnia.
17 sty 14:34
kamczak: nie da sie tego zrobic w inny sposob?

nie specjalnie to rozumiem. nie uczylam sie jeszce
zadnych wzorow viete'a. to dopiero 3liceum
17 sty 14:37
q: to zrób tak że rozwiąż układ:
W(−2)=0
W(3)=0
z tego otrzymasz a i b − koniec
17 sty 15:19
kamczak: a mozna troszke jasniej

?
17 sty 15:25
q: wstawiasz za x liczbę −2 i to się równa 0, wstawiasz za 3 również −2 i to też jest 0 (bo są
pierwiastkami).
(−2)3 + 2a + 2b − 6 = 0
33 + 3a + 3b − 6 = 0
i z tego wyznacz a i b
17 sty 15:31
q: tam 2a2 i 3a2
17 sty 15:31
q: co ja pisze oczywiście 22a i 32a
czyli ostatecznie
(−2)3 + 4a + 2b − 6 = 0
33 + 9a + 3b − 6 = 0
17 sty 15:32
kamczak: 2a2 i 3a2 gdzie ?
17 sty 15:37
kamczak: aha sory. <matol>
17 sty 15:37
kamczak: no i wyszlo mi 4a − 2b − 14 =0 i 9a + 3b − 3 = 0 i teraz w uklad rownan ?
17 sty 15:44
kamczak: 4a − 2b −14 = 0 /: 2
9a + 3b −3 = 0 /: 3
2a − b −7 = 0
3a+ b −1 = 0
5a= −8 /: 5 ... itd. cos tu mam zle bo w ks jest wynik a= 0 b= −7
17 sty 15:46
Bogdan:
Można np. tak:
x1 = −2, x2 = 3, x3 = c
(x + 2)(x − 3)(x − c) = (x2 − x − 6)(x − c) = x3 − cx2 − x2 + cx − 6x + 6c =
= x3 + (−c − 1)x2 + (c − 6)x + 6c
6c = −6 ⇒ c = −1
b = c − 6 = −1 − 6 = −7
a = −c − 1 = 0
17 sty 16:09
kamczak: za trudne. nie umie ktos w latwy i zrozumialy sposob tego rozwiazac?
17 sty 16:48
Bogdan:
x
1 = −2, x
2 = 3,
| ⎧ | −8 + 4a − 2b − 6 = 0 | |
| ⎩ | 27 + 9a + 3b − 6 = 0 |
|
Rozwiąż ten układ równań.
17 sty 16:52