macierze
studentka: Równanie maciezowe
x+3y+3z+3t=1
3x+y+3z+3t=1
3x+3y+z+3t=1
3x+3y+3z+t=1
17 sty 14:06
Artur z miasta Neptuna: zapisujesz w formie macierzy
1 3 3 3 | 1
3 1 3 3 | 1
3 3 1 3 | 1
3 3 3 1 | 1
i doprowadzasz do macierzy schodkowej (wyrazy poniżej przekątnej mają wynosić 0)
17 sty 14:11
studentka: Tylko ze tago nieumiem a jest mi na gwalt rozw potrzebne
17 sty 14:14
Artur z miasta Neptuna: to jest zwykłe mnożenie i dodawanie/odejmowanie
nie rób z siebie ... nie powiem kogo ... siadaj na tyłek i zrób.
Wybacz, że tak ostro, ale jak egzamin z matmy chcesz zdać jak dodawać/mnożyć nie potrafisz/nie
chce Ci się?
17 sty 14:17
studentka: Potrzeba mi cale rozw krok po kroku
17 sty 14:24
Artur z miasta Neptuna: to je zrób!
17 sty 14:24
studentka: Lol nspidalam tutaj zeny mi ktos dal ale takie cwaniaczki jak ty .......
17 sty 14:29
marek: od 2, 3 i 4 wiersza odejmujesz 1. wiersz pomnożony przez 3.
Wychodzi:
1 3 3 3| 1
0 −8 −6 −6| −2
0 −6 −8 −6| −2
0 −6 −6 −8| −2
Teraz odejmujesz od 3 i 4 wiersz 2. pomnożony przez odpowiednią liczbę, żeby druga kolumna w 3
i 4 wierszy się wyzerowała (−6/8). Później to samo robisz z ostatnim wierszem i obliczasz po
kolei t, z, y, x.
Po drodze możesz pomnożyć odpowiednie wiersze przez −1/2, żeby uprościć obliczenia.
17 sty 14:42