układ równań metodą Gaussa
Dawid: witam, mam taki układ , ale trzeba go rozwiązać metodą Gaussa i w tym właśnie problem
8x1 + 2x2 + 4x3 = 18
4x1 + 8x2 − 2x3 = −10
2x1 + 2x2 − 6x3 = −18
17 sty 13:38
Ania: macierz
8 2 4 18
4 8 −2 −10
2 2 −6 −18
teraz sprowadz to do macierzy schodkowej
17 sty 13:44
Artur z miasta Neptuna: a najlepiej zamień miejscami wiersze (3 jako pierwszy, 1 jako drugi i 2 jako trzeci) nim
zaczniesz odejmować.
17 sty 13:45
Dawid: 2 2 −6 −18
8 2 4 18
4 8 −2 −10
ale jak dokładnie to się sprowadza do tej postaci schodkowej ?
co od czego odejmuje ?
17 sty 13:53
heh: fraJER
17 sty 14:38