Piramida ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego wysokość je
Anetka: Piramida ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego wysokość jest równa 6, a
długość krawędzi bocznej jest równa 2√15. Oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej
piramidy do podstawy.
17 sty 13:20
Artur z miasta Neptuna: połowa przekątnej kwadratu =
√krawędź boczna2 − wysokość2 =
√60−36 =
√24 = 2
√6
d = a*
√2 => a = 4
√3
kąt nachylenia (α) ściany piramidy wyliczasz z:
| | 2√3 | | √3 | | π | |
tg α = |
| = |
| => α = |
| |
| | 6 | | 3 | | 6 | |
17 sty 13:43
ola: Pramida ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego. Obwód podstawy piramidy jest równy 64
cm , a kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ma 60 stopni, Oblicz V i Pb 2.
Oblicz Pc i V ostrosłupa prawidłowego trójkątnego w którym ściana boczna tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt 30 stopni, a krawędź podstawy ma 6cm 3. Ile l wody zmieści się w naczyniu o
kształcie sotrosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podsatwy 10cm i wyskości 20 cm
19 sty 13:15