całka podwójna
bla bla: Witam
mam do obliczenia taką calkę podwójną i nie za bardzo wiem co z nia zrobic
∫ dy ∫ e xydx
granice całkowania po y od 0 do 1, a po x od 0 do y2
17 sty 13:19
Artur z miasta Neptuna: | | x | | x | |
∫exp { |
| } dx = y*exp { |
| } |
| | y | | y | |
granice całkowania −> y*e
y − y = y*(e
y −1)
| | 1 | |
∫(y*ey − y) dy = y*ey − ey − |
| y2 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
granice całkowania −> e1 − e1 − |
| − (0 − 1 − 0) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
17 sty 13:27
gwiazda: ∫exydx=yexy podstawiasz przedział po x i liczysz całkę po y.
17 sty 13:27
bla bla:
mogłby ktoś napisać krok po kroku jak liczycie ta całke z e
xy 
skąd się bierze to y przed e
17 sty 13:47