kolokwium z macierzy
cloud: | | | | | |
1. Niech A= | oraz B= | .Niech X będzie taką macierzą, że AX=X+B. Wówczas X=? |
| | | |
2. 1 2 3
−1
0 1 3
1 2 1
3. det 1 0 0 7
1 3 1 0
2 0 1 5
0 2 1 0
4. Niech x y z będą (w takiej kolejności) niewiadomymi układu równań o macierzy rozszerzonej:
1 1 0 3
1 0 1 7
1 1 1 2
Wówczas x= y= z= ?
5. Stwierdzić czy układ równań o macierzy rozszerzonej
1 2 1 1 1
2 1 2 1 0
4 5 4 4 1
jest sprzeczny? Jesli jest niesprzeczny to podać też wymiar jego zbioru rozwiązań.
6. Macierz 3 2 0
2 3 5
0 5 17
jest ........... określona (dodatnio ujemnie lub nieokreślona).