Napisz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu -3x+y-4=0 i przechodz
Anetka: Napisz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu −3x+y−4=0 i przechodzącej przez
punkt P=(−1,−4)
17 sty 12:41
ICSP: y = 3x + 4
a = 3
mamy więc prostą w postaci : y = 3x + b
−4 = −3 + b
b = −1
y = 3x −1
17 sty 12:43
Artur z miasta Neptuna: −3x+y−4=0 ⇔ y = 3x+4
f || g gdy posiada ten sam współczynnik "a"
f: y=3x+b
sorko ów funkcja ma przechodzić przez punkt P=(−1,−4), to:
−4 = 3*(−1) + b
wyliczasz "b" i finito
17 sty 12:45
AS:
−3x + y + c = 0
Podstaw x = −1 , y = −4 wylicz c.
17 sty 13:14