matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz calke
dori:
4x
2
∫
dx
x
3
− 4
17 sty 09:13
Artur z miasta Neptuna:
wolframalpha.com
17 sty 09:15
Artur z miasta Neptuna:
http://www.wolframalpha.com/
17 sty 09:15
dori:
jak z tego korzystać?
17 sty 09:18
gwiazda:
t=x
3
−4 dt=3x
2
dx/3
1
3
dt=x
2
dx *4
4
3
dt=4x
2
dx
4
3
dt
∫
=
t
17 sty 09:29
Artur z miasta Neptuna:
http://www.wolframalpha.com/examples/Math.html
a jeśli chodzi o ten konkretny przykład to:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integrate+4x%5E2+%2F+%28x%5E3-4%29+dx
i klikasz (prawy góry róg okna gdzie jest wynik całki) "show steps".
17 sty 09:33