parametr
ania: mam problem w tym zadaniu: "dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków
równania x2 − mx +2m2 −3m = 0 jest największa?"
obliczyłam z delty, ze f(m) = −7m2 + 12m no i największą chyba powinno osiągać w wierzchołku,
tylko tu się pojawia problem. Jak obliczyć wierzchołek, jak nie mam c?
17 sty 06:01
Artur z miasta Neptuna: ze wzorów viete'a.
(x
1+x
2)
2 = x
12+2x
1x
2+x
22 ⇔ x
12 + x
22 = (x
1+x
2)
2 −2x
1x
2 =
= (−m)
2 − 2*(2m
2−3) = −2m
2 + 6
studia:
pochodna = −4m ⇒ pochodna = 0 ⇔ m=0 (dla m = 0 MAKSIMUM) − c.n.z.
liceum:
obliczasz wierzchołek paraboli:
tak naprawdę wystarczy Ci "x"−ową współrzędną wierzchołka wyliczyć.
Reasumując: dla parametru m = 0 wyrażenie x
12 + x
22 przyjmuje wartość NAJWIĘKSZĄ (i wynosi
ona 6)
17 sty 09:14
AC:
Masz błąd Arturze!
dla m=0
równanie ma postać x2 = 0 ⇒ x1=x2=0 ⇒x12 + x22 = 0
17 sty 09:27
Artur z miasta Neptuna: faktycznie −−− bo napisałem c = 2m2 − 3, a nie c = 2m2 − 3m ... mój błąd .... ale procedura
tak samo wygląda więc sobie poradzić osoba powinna.
17 sty 09:34