Wariacje
;Marcy;: Ile różnych liczb czterocyfrowych nieparzystych,w których wszystkie cyfry są różne,można
utworzyć z cyfr 1,2,3,4,5,6,7?
pomocyyyy
17 sty 01:29
Artur z miasta Neptuna: więc tak:
1. nieparzysta = ostatnia cyfra jest nieparzysta, więc:
_
mamy 4 miejsca, na ostatniej leci jedna z nieparzystych (a mamy ich 4)
4
na miejscu dziesiętnym ląduje dowolna z pozostałych 6 liczb
6 4
na miejscu setnym ląduje dowolna z pozostałych 5 liczb
5 6 4
na miejscu tysięcznym dowolna z pozostałych 4 liczb
4 5 6 4
mnożymy:
4*5*6*4 = 480
17 sty 01:32
17 sty 01:35
Artur z miasta Neptuna: kwestia wprawy i umiejętności kombinowania (w życiu

)
17 sty 01:37
;Marcy;: A jeśli mamy pięciocyfrowe parzyste
z cyfr 1,2,3,4,5,6,7,8,9
to będzie 1*3*5*7*9


?
17 sty 01:41
;Marcy;: W tym problem,żE ja najwidoczniej nie potrafi e kombinować
17 sty 01:42
Artur z miasta Neptuna: no to zaczynamy znowu "od tyłu":
− − − − 4
− − − 8 4
− − 7 8 4
− 6 7 8 4
5 6 7 8 4
czyli 5*6*7*8*4 = ...
17 sty 01:49
;Marcy;: Kurdeeee...skąd Ty to wiesz>

znowu zgadza sie z odpowiedziamiii....
17 sty 02:01
;Marcy;: skoro mają być parzyste to czemu trzeba to 5 i 7
17 sty 02:03
Artur z miasta Neptuna: to co piszę to nie wpisuje wartości liczb
ja wpisuję ile jest MOŻLIWYCH rzeczy do wrzucenia.
Przykład.
Mam na stole 8 (ponumerowanych) kartek, z czego 3 są czerwone. Na ile sposobów mogę z nich
wybrać 4 kartki, tak aby druga była czerwona.
Lecimy:
− − − − −−−− to reprezentuje ów kartki
2 kartka ma być czerwona ... więc na drugim miejscu musi zostać wybrana 1 z 3 kartek
− 3 − − −−−− no to mamy kartkę czerwoną już na swoim miejscu ... teraz dobieramy inne kartki,
na pozostałe miejsca
na pierwszym miejscu może być dowolna kartka z 7 które zostały (bo już 1 kartkę
przydzieliliśmy), więc:
7 3 − −
na trzecim miejscu może być dowolna z 6 (bo już 2 przydzieliliśmy), więc:
7 3 6 −
na czwartym może być dowolna z 5 (bo już 3 przydzieliliśmy), więc:
7 3 6 5
i mnożysz: 7*3*6*5
UWAGA


Bardzo ważna kwestia to PONUMEROWANIE ów kartek (w ten sposób każda jest
"wyjątkowa").
17 sty 09:30