ciągi arytmetyczne i geometryczne
Weronika: 1.Liczby x−7, 4−x, −180 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. oblicz x
2.Liczby 2x−3, x ,2x+3 w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. wyznacz x
z góry bardzo dziękuję
16 sty 23:45
Artur z miasta Neptuna: 1.
x−7 + r = 4−x
−180 − r = 4−x
układ równań z dwoma niewiadomymi
2.
(2x−3)q = x
x*q = 2x+3
tak samo jak powyżej
17 sty 00:05
Weronika: Tylko chodzi o to, ze nie jest powiedziane że wyraz 2x−3 jest pierwszym wyrazem ciągu
można tu zastosować własnosci ciagow?
17 sty 00:11
beti: można tez tak (bez układu):
| | x−7+(−180) | |
4−x = |
| −− dla c. arytm.
|
| | 2 | |
x=...
dla c. geom.:
x
2 = (2x−3)(2x+3)
17 sty 00:16
Eta:
1/ a,b,c −− tworzą ciąg arytmetyczny ⇒ 2b= a+c
x−7, 4−x, −180 to 2(4−x)= x−7=180 ⇒ x= ......
2/ a,b,c −−− tworzą ciąg geometryczny ⇒ b2=a*c
2x−3, x, 2x+3
to x2= (2x−3)(2x+3) ⇒ x2= 4x2−9 ⇒ 3x2−9=0 ⇒ x= .... v x= ....
17 sty 00:18
Eta:
Poprawiam chochlika

1/ to: 2(4−x)= x−7
−180 ⇒ x=......
17 sty 00:20
Artur z miasta Neptuna: Weronika −−− wybacz, ale określenie "są kolejnymi wyrazami" lub "w podanej kolejności" oznacza,
że masz podane an,an+1,an+2
17 sty 01:52