określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a
adambeza: określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a
a(ax −a−1)= x−2
16 sty 23:27
ZKS:
a2x − a2 − a = x − 2
(a2 − 1)x = −2 + a2 + a
(a + 1)(a − 1)x = (a − 1)(a + 2)
Dla a = 1 mamy nieskończenie wiele rozwiązań dla a ≠ 1 mamy 1 rozwiązanie
16 sty 23:39
adambeza:
16 sty 23:40
ZKS:
I oczywiście dla a = −1 mamy równanie sprzeczne.
16 sty 23:42
AC:
a dla a= −1 mamy 0 rozwiązań
16 sty 23:43
adambeza: dziękuję i pozdrawiam.
16 sty 23:49