Ciągi arytmetyczne
Nika: Siódmy wyraz pewnego ciągu arytmetycznego jest równy log22√2, a trzeci wyraz to log2√28.
Ile początkowych wyrazów tego ciągu należy dodać do siebie, aby otrzymać liczbę 104512
16 sty 23:09
beti:
| | a1+an | | 1 | |
Sn = |
| *n = 1045 |
| |
| | 2 | | 2 | |
16 sty 23:26
Eta:
| | 3 | | √2 | | 5 | |
log22√2=log223/2= |
| log2 |
| = − |
| |
| | 2 | | 23 | | 2 | |
a
7−a
3= 4r ⇒ 4r= 4 ⇒ r=1
podstaw dane otrzymasz:
n
2−10n−2091=0
i rozwiąż to równanie dla n ∊N+
16 sty 23:27
Eta:
16 sty 23:28
Nika: pod an mam podstawić 3/2 ?
16 sty 23:34
beti: nieee
an=a1+(n−1)r = ...podstaw dane, które Eta Ci policzyła
16 sty 23:37
monika: a można wiedzieć skąd po podstawieniu do wzoru na sumę wyszedł wynik n2−10n−2091? i jaką
liczbę mam wstawić zamiast an ?
19 lut 13:43
monika: edit: spróbowałam podstawić do tego drugiego wzoru na sumę, tylko nie wiem czy dobrze to
zrobiłam. Mógłby mi ktoś sprawdzić? będę wdzięczna
| | 2*(−92)+(n−1) | |
104512= |
| *n |
| | 2 | |
2091= −10n+n
2
n
2−10n−2091=0
Δ= (−10)
2−4*1*(−2091)=100+8364=8464
√Δ= 92
x
1=
10−922=
−822= −41 odrzucamy ten wynik
x
2=
10+922=
1022= 51
Należy dodać do siebie 51 początkowych wyrazów.. chyba
19 lut 14:41