macierz schodkowa
Cosik: Macierz schodkowa... pomoc
Witam serdecznie, czy jest to macierz schodkowa?
[ 1 −1 2 −5 | −2 ]
0 1 7 −11| −6
0 0 6 0 | o
Bo nie wiem, czy konieczna jest zamiana kolumny 3 z 4.
16 sty 22:50
Krzysiek: tak to jest już postać schodkowa
16 sty 22:51
Cosik: Gdybym oznaczył kolejno zmienne:
x, y, z, t
to czy "t" będzie parametrem? Jest tam wartość zero, dlatego pytam..
16 sty 22:53
Krzysiek: w takim razie:
z=0
więc masz:
y−11t=−6
i to nie ma znaczenia czy za y, czy za t przyjmiesz parametr ( jednak jeżeli zrobisz inaczej
lub kolega to możecie mieć "różne" odpowiedzi , dałem cudzysłów bo obie poprawne ale inaczej
wyglądające )
16 sty 22:55
Cosik: Nie rozumiem do końca, jak patrzeć na "kanty" schodka... "6" (z tego co jest w pierwszym
poście) stoi przy |... to jest kant? Czy już to jest parametr (według założenia, że parametry
używam tam, gdzie zmienne nie mają kantów)
16 sty 22:59
Krzysiek: nie patrz na "kanty" tylko od dołu rozwiązuj
wychodzi że : 6z=0 czyli z=0
i idziesz do góry:
y−11t=−6 (masz jedno równanie dwie niewiadome więc musisz wprowadzić jakiś parametr, z reguły
bierze się te na końcu za parametr, ale to nie ma znaczenia)
16 sty 23:03
Cosik: Parametr w tej sytuacji wprowadzam tak:
z = 0
t = alfa
alfa ∊ R
y −11(alfa) = −6
y = −6 + 11(alfa)
Dobrze w ogóle robię?
x − y(−6+11(alfa)) −5(alfa) = −2
x = −2 + y(−6+11(alfa)) + 5(alfa)
Odp"
x = −2 + y(−6+11(alfa)) + 5(alfa)
y = −6 + 11(alfa)
z = 0
t = alfa
16 sty 23:16
ICSP: ja jeżeli robię tego typu zadania to zawsze przekształcam macierz do postaci kiedy będę miał
już w pewnym miejscu minor macierzy jednostkowej. Dzięki temu bez problemu mogę odczytać
zmienne i parametry.
16 sty 23:19
ICSP: W1 + 2W2
później wyzerowanie III kolumny poza ostatnią 1 i mamy macierz jednostkową .
16 sty 23:20
Cosik: Nie rozumiem z tym minorem... nie mogę tego pojąć, bo mam w głowie te schodki przez co miesza
mi się pozostała część... to moje rozumiem, że jest złe?
16 sty 23:27
Cosik: Rozumiem, że według Twojej metody musiałbym ją doprowadzić do kwadratowej? Wyrazy wolne wtedy
nie są liczone?
16 sty 23:28
Cosik: Wyszło mi jeszcze inaczej...
z=0
y=−6+11α1
x = −8+16α1
t = alfa
16 sty 23:33
Cosik: *t = α1
16 sty 23:33
ICSP: masz macierz:
1 −1 2 −5 | −2
| | 1 | |
0 1 7 −11 | −6 wykonuję dwie operację : W3 * |
| oraz W1 + W2 |
| | 6 | |
0 0 6 0 | 0
1 0 9 −16 | −8
0 1 7 −11 | −6 teraz W
1 − 9W
3 oraz w
2 − 7W
3
0 0 1 0 | 0
1 0 0 −16 | −8
0 1 0 − 11 | −6
0 0 1 0 | 0
teraz ładnie widać że x = −8 + 16t
y = −6 + 11t
z = 0
16 sty 23:35
Cosik: Już wiem, dziękuję.
16 sty 23:40