Podaj miarę kąta
Kamcia: W trójkącie równoramiennym |AC| = |AB| i |kątCAB| = 90◦. Na boku AC zaznaczono punkt D,
| | 1 | |
taki że |AD| : |DC| = |
|
|
| | 5 | |
. Podaj z dokładnością do jednego stopnia miarę kąta DBA.
16 sty 22:17
tomek:

i co dalej ? ;>
23 sty 21:51
tomek: zapomniałem zaznaczyć wierzchołków
23 sty 21:52
Aga: α≈ odczytujesz tablic.
24 sty 10:14
Jacaszek: Może się komuś przyda ..
AD=1/5 DC
AC−DC=1/5DC > AC = 6/5 DC
AB=AC ofc
tgα= AD/AB
tgα= 1/5 DC / 6/5 DC = 1/6=0,1666
tgα=9 stopni
Pozdro
1 maj 23:09