Całki
Marek: Witam, mam problem gdy obliczam całkę ∫sin(x)cos(x) dx
| | 1 | | 1 | |
∫sin(x)cos(x) dx =| t=cos(x) | = − ∫ tdt = − |
| t2 = − |
| cos2(x) |
| | 2 | | 2 | |
| dt=−sindx |
Lub obliczając inaczej
| | 1 | | 1 | |
∫sin(x)cos(x) dx =| t=sin(x) | = ∫ tdt = |
| t2 = |
| sin2(x) |
| | 2 | | 2 | |
| dt=cosdx |
Proszę o odpowiedź czy to jest bez różnicy czy liczę w ten czy w ten sposób, czy może robię
jakiś karygodny błąd. A jeśli można tak i tak i to jest bez różnicy prosiłbym o wyjaśnienie
dlaczego.
16 sty 22:02
Andrzej: | | 1 | |
tak i tak jest dobrze, te wyniki różnią się tylko o pewną stałą, w tym przypadku o |
| . |
| | 2 | |
Do całki nieoznaczonej dopisuje się zawsze "+C", prawda ? C w Twoim pierwszym wyniku będzie po
prostu inne niż C w drugim wyniku.
16 sty 22:06
Marek: hmmm to można powiedzieć rozwijając to mam takie zadanie obliczając drogę czyli całkę z
prędkości
V=6
√ssin(t)cos(t)
s(t)=∫Vdt=∫6
√2sint(t)cos(t)dt=| u=sin(t) | = 6
√2∫udu=3
√2u
2=3
√2sin
2(t)
| du=cos(t)dt |
lub
s(t)=∫Vdt=∫6
√2sint(t)cos(t)dt=| u=cos(t) | = −6
√2∫udu=−3
√2u
2=−3
√2cos
2(t)
| du=−sin(t)dt |
I teraz mam problem gdy mam wyznaczyć drogę dla czasu t=5s to do którego mam p

dstawić bo tu i
tu wychodzi inny wynik i z tym mam problem
16 sty 22:21
Grześ: czyli musisz policzyc całke oznaczoną od 0 do 5 sekund, jesli dobrze rozumiec o co chodzi
16 sty 22:23
Grześ: nie powinny wychodzic rózne wyniki w całce oznaczonej, albo źle liczysz, albo jakis bład w
liczeniu całki zrobiłeś
16 sty 22:24
Andrzej: no i teraz licząc całkę oznaczoną dostaniesz z obu wyliczeń te same wyniki, już bez żadnej
różnicy w stałej, sprawdź !
16 sty 22:30
Marek: Już wychodzi dobrze i tu i tu jest taki sam wynik

Dzięki wielkie za pomoc
16 sty 22:31
Moher: Czy to nie jest przesunięcie o jeden okres funkcji? − pytam tak z ciekawości
10 kwi 15:14