trygonometria
czarna4472:

Korzystając z rysunku i wzoru na pole trójkąta P=1/2 ab sin/∡ACB/,oblicz sin 105stopni.
PS: Odpowiedź to pierwiastek z 6 +pierwiastek z 2 i całość podzielona na 4. Bardzo Proszę o
pomoc
16 sty 22:01
czarna4472: TRYGONOMETRIA, JAK TO ROZWIĄZAĆ? PROSZE O POMPC

16 sty 22:12
Aga: | | 1 | | 1 | |
P= |
| 1*b*sin450+ |
| *1*a*sin600 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
P= |
| ab*sin(1800−300−450) |
| | 2 | |
b=
√2
a=2
podstaw i oblicz
16 sty 22:13
czarna4472: a wytłumaczyłabyś mi to?
16 sty 22:14
Aga: Pole trójkąta ABC jest równe sumie pól dwóch mniejszych trójkątów.
Korzystasz z tego samego wzoru.
Po lewej stronie u góry kąt przy wierzchołku C ma 450, a po prawej 600.
16 sty 22:18
czarna4472: no tak to rozumiem ,ale jak podstawie do tego pierwszego P=1/21*b*sin 45 itp to zostaje mi ten
sin z 60 stopni i w tym momencie utknełam....
Nie moge rozpracować tego zadania chociaż znam te własności trójkąta itp
16 sty 22:26