Jezeli do pewnej liczby dodamy jej szescian, to otrzymamy liczbę trzy razy wieks
kam: Jezeli do pewnej liczby dodamy jej szescian, to otrzymamy liczbę trzy razy wiekszą od sumy
kwadratu tej liczby i liczby 1. Znajdź tę liczbę.
16 sty 21:52
-:):
x+x3=3(x2+1)
x3−3x2+x−3=0
x2(x−3)+x−3=0
(x−3)(x2+1)=0
x=3
16 sty 21:57
kam: jak to jest zrolione , jak przeszłas/les do tej postaci:
x2(x−3)+x−3=0
(x−3)(x2+1)=0
16 sty 22:18
kam: moglby mi ktos pomoc?
16 sty 22:23
Eta:
x2(x−3) +1*(x−3)=0
(x−3)(x2+1)=0
16 sty 23:09