Prawdopodobieństwo
Hera: Losowo wybrano dwa dowolne wierzchołki pewnego sześcianu i połączono je odcinkiem.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że otrzymany odcinek jest dłuższy od krawędzi tego sze−
ścianu?
Czy moc omegi = 8 * 8 = 64
A = 3 * 8 = 24
I mi nie wychodzi...
W odpowiedzi jest 4/7
16 sty 21:50
Aga: Wierzchołków jest 8, wybieramy dwa, kolejność nie odgrywa roli.
16 sty 21:53
Mila: 12 krawędzi dł. a
28 − 12 =16
|A|= 16
P(A) =16/28 = 4/7
16 sty 21:57
Aga: A
'otrzymany odcinek jest równy długości krawędzi sześcianu
IΩI=28
IA
'I=12, bo jest 12 krawędzi.
| | 12 | | 3 | | 4 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| =1− |
| = |
| . |
| | 28 | | 7 | | 7 | |
16 sty 22:02
Hera: nie rozumiem tej omegi .. tego zapisu i skąd to się wzięło to 28
16 sty 22:08
tomek: Może ktoś mi powiedziec, jak obliczyć omegę ? Dlaczego 28 ?
23 sty 21:14
Mila:
Długości odcinków :
12 krawędzi − każda ma dł. a
12 przekątnych ścian − każda ma dł. a
√2
4 przekątne sześcianu każda dł. a
√3
Razem 28 odcinków i to jest moc Ω, czyli liczba wszystkich odcinków, które możesz otrzymac
łącząc wierzchołki sześcianu
| | 16 | |
p(A) = |
| wybieram 16 odcinków z 28 |
| | 28 | |
24 sty 20:59
uczeń: z 1 wierzchołka masz 7 możliwości przyporządkowania odcinka. Możesz do 3 wierzchołków
sąsiednich, oraz do 4 bardziej odległych.
Wynika Ci z tego że wszystkich możliwych przyporządkowań masz 7 a bardziej odległych niż
krawędź wierzchołków masz 4. Więc możesz to zrobić na 4 z 7 sposobów czyli 4/7.
6 sty 13:29