oblicz granicę ciągu
Kasia: | | 3n+1 | |
( |
| )n Bardzo Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego przykładu
|
| | 3n+4 | |
16 sty 21:45
Tragos: podpowiedź nr 1:
3n + 1 = 3n + 4 − 3
16 sty 21:46
16 sty 21:46
-:): | | 3 | |
... =(1− |
| ) n= ... i teraz chyba widać −  |
| | 3n+4 | |
16 sty 21:52
Kasia: dziękuję

teraz chyba widzę
17 sty 08:21
Kasia: będzie e−3 .... ale ta reszta jak ma być zapisana?
17 sty 08:32
Artur z miasta Neptuna: zależy jak bardzo "upierdliwy" jest sprawdzający ... nomen omem powiinaś zapisać to:
| | 1 | | 1 | |
.... = lim (1 + |
| )n = lim (1 + |
| )n*−3n−43/−3n−43 |
| | | | | |
=
| | 1 | | n | |
= lim (1 + |
| )−3n−43*n/−3n−43 = lim exp {1* |
| } = |
| | | | | |
| | −3n | | −3 | | −3 | |
lim exp { |
| } = lim exp { |
| } = exp { |
| } = e−1 |
| | 3n+4 | | 3+4/n | | 3 | |
gdzie exp {z} = e
z ; z dowolny wyraz
17 sty 10:13
17 sty 10:16
Kasia: o kurcze takiego czegoś to w życiu na oczy nie widziałam, a matematykę zaliczyłam w tamtym
roku, chciałam pomóc koleżance...

zrobiłabym to tak:
| | 3n+1 | | 3n+4−3 | | 3 | |
( |
| )n = ( |
| )n = (1− |
| )n = |
| | 3n+4 | | 3n+4 | | 3n+4 | |
| | 3 | |
(1− |
| ) 3n+4*n/3n+4=e −3 .... tylko jak już pisałam nie wiem co z resztą....
|
| | 3n+4 | |
w ogóle nie widziałam nigdy takiego oznaczenia exp...
17 sty 17:08