matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
kamilox:
x*
√
e
∫
dx nie mam pomysłu na tą całkę
x
2
16 sty 21:40
Grześ:
bezpośrednie
√
e
∫
dx =
√
e
ln|x|+C
x
16 sty 21:46
kamilox:
(x−1)e
x
A taka calka ∫
?
x
2
16 sty 21:55
Grześ:
zdziwienie, ale jest to całkowanie wrecz bezpośrednie, tylko trzeba takie coś zauważyć:
(x−1)e
x
1
1
1
1
=
e
x
−
e
x
=
(e
x
)'+(
)'e
x
x
2
x
x
2
x
x
Na koncu masz wzór na pochodną iloczynu dwóch funkcji
Przemyśl pod jaki wzór
16 sty 22:10