Wyznaczyć ekstremum lokalne funkcji
Piechu: Wyznaczyć ekstremum lokalne funkcji
F(x)=14x4+x3+x2
16 sty 21:35
16 sty 21:41
Piechu: Nie kumam? co napisałeś mi tutaj?
16 sty 21:46
Piechu: Mógłby ktoś to bardziej wyjaśnić?
16 sty 21:58
16 sty 22:03
Piechu:

Tylko że nie wychodzi tym sposobem bo powinno wyjść tak że maksimum wynosi prawdopodobnie −1,5
a minimum −0,5. bo w punktach −1 i −2( jak wychodzi według obliczeń z waszej strony) linia
przecina oś OX a nie że w tym miejscu jest ekstremum.
16 sty 22:15
Piechu: Mógłby ktoś z tym pomóc?
16 sty 22:28
beti: tyle, że tak nie wygląda wykres tej funkcji
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| x2(x2+4x+4) = |
| x2(x+2)2 −− czyli f. ma 2 dwukrotne pierwiastki: −2 i 0 |
| | 4 | | 4 | |
16 sty 22:39
Piechu: co chwilę inna wersja. BETI a gdzie masz pochodną?
16 sty 22:43
16 sty 22:51