nierówności wielomianowe
xyz: jak rozwiązywać nierówności wielomianowe z wartoscią bezwzględna?
np. 4|x|−|x|3≤0
jak rysować wykres?
16 sty 21:24
xyz: czy można:
obliczyć m. zerowe dla x≥0
czyli bedą x=0, x=−2, x=2 narysować nastepnie wykres, który odbija względem osi oy?
16 sty 21:30
ama: Rozwiązujesz w dwóch przypadkach, gdy x≥0 i gdy x<0.
Jeśli chodzi o wykres. To, co masz na lewo od osi OY usuwasz, co masz na prawo od osi OY
zostawiasz bez zmian i odbijasz w symetrii względem tej osi.
16 sty 21:30
Mila:
1) D: x≥0
4x − x3 ≤0
2) D: x<0
−4x+ x3 ≥0
16 sty 21:38
xyz: a co w przypadku:
|x+1|3−3|x+1|2≥0 ?
16 sty 21:38
Tragos: |x+1|
3 − 3|x+1|
2 ≥ 0
1przypadek, x = −1
0 ≥ 0
x = −1 spełnia nierówność
2 przypadek, x ≠ −1 (wtedy wolno nam dzielić)
|x+1|
3 ≥ 3|x+1|
2
|x+1| ≥ 3
rozwiąż to i do otrzymanego zbioru dodaj jeszcze x = −1
16 sty 21:44
Mila:
|x +1|2 (|x + 1| − 3) ≥0
1) D: x +1≥0 ⇔x ≥ −1
(x + 1)2 (x + 1 −3) ≥0
2) D: x<−1
(x + 1)2 (−x − 1 −3) ≥0
16 sty 21:45
xyz: ok, ok. bardzo dziękuję
16 sty 21:50