Wzory Viete'a, a znaki przy współczynnikach
Pit: Cześć, mam pytanie:
| | −b | |
Czy jeżeli chcę skorzystać ze wzory Viete'a: x1+x2= |
| |
| | a | |
To jeżeli mam wzór funkcji: f(x)=x
2−(m+3)x+1
To mam uwzględnić to, że przed współczynnikiem "b" stoi minus? I najpierw wykonać mnożenie:
(−1)*(m+3) i dopiero później podłożyć do wzoru?
Dziękuję za pomoc
16 sty 21:09
Mila: x
1 + x
2 = m +3
czy jasne?
16 sty 21:14
Pit: Czyli mam uwzględnić to, że przed "b" we wzorze FUNKCJI (nie we wzorze Viete'a) jest minus?
16 sty 21:21
Mila:
Już to pisałam, ale zniknęło. I jedno i drugie.
we wzorze funkcji masz b= −(m +3)
czyli −b = m +3 i to wstawiasz do wzoru Viete'a
16 sty 22:03