rozwiaz, rozkladajac na czynniki
janosik: x3+x2−9x−9=0
16 sty 21:08
Mila:
x2(x +1) −9(x +1) =0
dalej już proste.
16 sty 21:11
Franek: (x2−9) + (x+1) = 0
x1 = 3
x2 = −3
x3 = −1
16 sty 21:14
Franek: bez +
16 sty 21:15
beti: może by i było dobrze, gdyby nie urodził Ci się "+" między nawiasami.
16 sty 21:15
janosik: bardzo prosze o rozwiazanie do konca, slabo mi to idzie, a chce zobaczyc jak to w praktyce
wyglada.
dziekuje
16 sty 21:16
Mila:
(x + 1) (x 2 −9) =0
(x +1) (x − 3) (x +3) =0
x +1 =0 ∨ x − 3 =0 ⋁ x + 3 =0
x = −1 ∨ x =3 ∨ x = −3
16 sty 21:23
???: x3−5x2=0
jak to liczyć?
4 paź 19:32