Rónanie symetralnej dokończenie. POMOCY
aga: Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach P(−6;1,5) Q(4;3,5)
Obliczyłam a=1/5 S(−1,1) I nie wiem co dalej ?
16 sty 21:07
emte:
chyba S(−1; 2,5)
dla prostej prostopadłej a=−5
y=−5x+b i podstawiasz współrzędne S
16 sty 21:24
hwdtel:
O jej−równaniami symetralnej odcinka PQ,będą wszystkie średnice okręgów( o dowolnym R) i środku
S(−1:2:5),
leżące na płaszczyźnie wyznaczonej przez równanie:
(x+6)2+(y−1)2+(z−5)2 =(x−4)2+(y−3)2+(z−5)2 ; 20x + 4y + 12=0
16 sty 23:44