znaleść ekstrema lokalne i globalne funkcji
Igor: f(x) = x − 2arc tg x
żeby obliczyć lokalne robię tak
f(x)'=0
(x−2arctgx)'=0
x'−2arctgx'=0
1−2/(1/1+x2)
i wychodzi mi x1=1 i x2=−1
czy ktoś krok po kroku mógł by mi wytłumaczyć jak obliczyć ekstrema globalne
16 sty 21:00
Grześ: musisz sprawdzić czy której z ekstrem lokalnych jest jednocześnie minimem lub maksimem funkcji

Najlepiej sprawdź przebieg zmienności funkcji, szczególnie tą monotonicznośc i granice w
nieskonczoności
16 sty 21:07
Grześ: oczywiście wszystko ma odbywać się w dziedzinie fukncji, tylko, że tutaj x∊R, więc nie ma
problemu z tym
16 sty 21:07
Igor: a jak to się robi ?
16 sty 21:07
Grześ: no policzyłeś pochodną, więc teraz określ gdzie rośnie funkcja, gdzie maleje
16 sty 21:08
Igor: nie wiem
16 sty 21:09
Igor: maleje od minus nieskończoności do 0 a rośnie od zera do plus nieskończoności ?
16 sty 21:13