Oblicz pole figury
Hera:

Oblicz pole zacieniowanej figury przedstawionej na rysunku obok.
16 sty 20:58
Sly: masz odp?
16 sty 21:18
Sly: bo wiem chyba jak to rozwiazać tylko nie wiem czy wynik dobry wychodzi
16 sty 21:21
emte:
odp.12(6π−√3)
16 sty 21:29
Hera: P=16π−12√3 taka ma być odpowiedź
16 sty 21:32
Hera: emte , tobie chyba wyjdzie 72π
16 sty 21:33
emte:
sorry, faktycznie tylko 48π, czyli w nawiasie 4π
16 sty 21:35
Hera: A jak można do tego dojść ? Nie chodzi mi o wyliczanie , tylko wytłumaczenie chociaż krok po
kroku ..
16 sty 21:41
Eta:
| | a√3 | |
a= 12 R= |
| = 4√3 Pk= πR2=48π |
| | 3 | |
| | Pk−PΔ | | 48π−36√3 | |
P(tej części)= |
| = |
| = 16π−12√3= 4(4π−3√3) |
| | 3 | | 3 | |
16 sty 21:43
emte:
od pola wycinka koła, czyli 1/3 koła, trzeba odjąć pole trójkąta
16 sty 21:43
emte:
eta ma dobrze, ja żle policzyłam promień koła
16 sty 21:45
Sly: a mielibyście czas ,aby looknąć na moje zad.
16 sty 21:46
16 sty 21:51
Hera: Wow, dzięki wielkie.. Teraz to takie łatwe

Buziaczki...
16 sty 22:00