Problemy z calkami
Puncek: ∫sin
5x dx
∫tg
4x dx
∫
√x+1/
√x−1
Bardzo prosze o pomoce zaczynam przygode z całkami i średnio, w trzecim przykladzie powinien
byc ulamek ale nie potrafie go zrobic. Z góry dziekuje za pomoc
16 sty 20:54
Grześ: w pierwszym rozbij tak: sin5x=sinx(1−cos2x)2 i podstawienie t=cosx
w drugim pod tgx=t
w trzecim pod cały ułamek z pierwiastkiem: t=√x+1/√x−1
16 sty 21:03
Puncek: to jest napewno dobrze? Wystarczy pod wszystko t podstawic?
16 sty 21:22
Grześ: oczywiście jeszcze do kazdego odpowiednie przekształcenia
16 sty 21:27
Puncek: A mógłbyś to przekształcic

16 sty 22:12
Grześ: w pierwszym:
t=cosx
dt=−sinx dx, podstawić i masz elemntarną całke
2) t=tgx ⇒ x=arctgt
| | 1 | |
dx= |
| , tez podstawić i prosta całka |
| | 1+t2 | |
3) t=
√x+1/
√x−1
| | x+1 | |
t2= |
| / *(x−1), wyznaczamy x: |
| | x−1 | |
xt
2−t
2=x+1
xt
2−x=t
2+1
dx=...... podstawiasz różniczkę i potem tez prosta całka
16 sty 22:16