Rozwiąż nierówność
Hera: Rozwiąż nierówność
(3x + 2)2 ≤ 4.
16 sty 20:49
Jolanta: podnieś do potęgi przenieś 4 na lewą strone
16 sty 20:50
Mila: (3x +2)2 − 22 ≤0
(3x + 2 −2) (3x + 2 + 2) ≤0
3x (3x + 4) ≤ 0
x (3x + 4) ≤ 0
16 sty 21:18
Jolanta: jesli sie umie skorzystac ze wzoru a2−b2 to tak
16 sty 21:23
Jolanta: jesli nie
9x
2+12x+4−4≤0
9x
2+12x ≤0 /:3
3x
2+4x ≤0
x(3x+4)≤0
x=0 lub 3x+4=0
| | 4 | |
zaznaczamy pierwiastki x=− |
| x=0 a>0 parabola ramion w góre rozwiazanie pierwiastki i |
| | 3 | |
to co pod osią
16 sty 21:28
Hera: Dziękuję, a mam jeszcze pytanie. Bo z tymi ramionami do góry czy do dołu, to wiem kiedy..
Ale... Skąd mam wiedziec kiedy mam liczyć pod osią, a kiedy nad osią ?
16 sty 21:38
Hera: I jeszcze kiedy mają być przedziały zamknięte, a kiedy otwarte ?
16 sty 21:38
Jolanta:

troche krzywo ale chyba zrozumiesz tym zielonym x odpowiadają y dodatnie czyli wieksze >0 tym
niebieskim x odp[owiadają y ujemne czyli mniejsze od zera
miałas 3x
2+4x ≤0 czyli
y ≤ 0 =0 dla pierwiastków gdyby było 3x
2+4x <0 to x∊(−U{4}[{3},0)
bez pierwiastków
16 sty 21:47
krzysiek: x2−x+5>0
24 sty 10:38
inka: x+1/2≥0
23 wrz 16:34
asdf: | | 1 | | 1 | |
x ≥ − |
| , x ∊ <− |
| ; ∞) |
| | 2 | | 2 | |
23 wrz 16:37