Problem z prawdopodobieństwem.
Lil: Przy danych:
P(A)=12
P(B')=34
P(A[w sumie]B)=58
OBLICZ: P(A [cz. wspólna] B)= ?
P(B' [cz. wspólna] A) = ?
P(A [cz. wspólna] 'B') = ?
P(A' [w sumie] B) = ?
16 sty 20:47
Artur z miasta Neptuna: 1. P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
2. P(B) = 1− P(B')
| | 1 | | 1 | | 5 | | 1 | |
a) P(A∩B) = |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 8 | |
| | 1 | | 3 | |
b) P(B'∩A) = P(A) + P(B') − P(A∪B') = |
| + |
| − [1 − (P(B) − P(A∩B))] = |
| | 2 | | 4 | |
| | 5 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| − (1 − |
| + |
| ) = |
| |
| | 4 | | 4 | | 8 | | 8 | |
i tak dalej
17 sty 01:25