Rozwiąż równanie
Dominika: Rozwiąż równanie: 3x2(2x + 7) = 4(2x + 7)
16 sty 20:44
Dominika: W ogóle nie moge dojść do wyniku, najpierw przemnażam, przerzucam na jdną stronę, rozkładam na
czynniki i się gubię −.−
16 sty 20:47
Franek: 6x2 −4x +7 = 0
Delta ujemna, brak pierwiastków.
16 sty 20:56
Mila: czy to równanie tak wygląda?
3x2(2x + 7) = 4 (2x + 7)
16 sty 20:59
Franek: to by zmieniło postać rzeczy
16 sty 21:00
Hera: właśnie nie ! w kluczu są odpowiedzi : x= 2√3/3 , x = − 2√3/3 , x= −7/2
16 sty 21:00
Hera: Tak −.− , przepraszam bardzo, ale skopiowałam z arkusza maturalnego i mi nie uwzględniło
kwadratu, tylko dwójkę .
16 sty 21:01
beti: 3x
2(2x+7) − 4(2x+7) = 0
(2x+7)(3x
2−4) = 0
(2x+7)(
√3x−2)(
√3x+2) = 0
| | 7 | | 2√3 | | 2√3 | |
x=− |
| , x= |
| , x=− |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
16 sty 21:05
Hera: aaaa... bo tego się nie przemnaża przez siebie −.−"
Dziękuję za pomoc
16 sty 21:12