Obliczenie całki
wilczyński: Mógłby ktoś pomóc mi rozwiązać tę całkę?
∫cos
3x dx
Bardzo proszę
16 sty 20:40
Andrzej: cos3x = cosxcos2x = cosx(1−sin2x)
wiesz już jak dalej ?
16 sty 20:44
wilczyński: a mógłbyś napisać cały przykład żebym mógł to dobrze zrozumieć?
16 sty 20:45
Andrzej: ... = ∫cosx(1−sin2x)dx
teraz podstawienie:
sinx = t
cosx dx = dt
więc otrzymujemy całkę ∫(1−t2) dt
16 sty 20:47
wilczyński: ale to jest całka nieoznaczona czyli nie powinna być na końcu +c? i czy to podstawienie jest
konieczne czy nie musi być?
16 sty 20:57
wilczyński:
16 sty 22:34
Andrzej: | | 1 | | 1 | |
... = t − |
| t3 + C = sinx − |
| sin3x + C |
| | 3 | | 3 | |
stałą C dopisujemy już po scałkowaniu
to podstawienie to jeden ze sposobów obliczenia tej całki, prawdopodobnie jest więcej sposobów,
ale ten jest taki najbardziej "szkolny"
16 sty 22:40
wilczyński: ok, dziękuję bardzo za pomoc
16 sty 22:42