granica funkcji
Kasia:
| | 1 | | 1 | |
H wyszło mi − |
| po policzeniu chyba 3 pochodnej, a w odpowiedziach jest |
| . Krysicki |
| | 2 | | 3 | |
analiza 12.31 na stronie 266. Już chyba z 50 minut i za cholerę nie potrafię wyłapać, gdzie
robię błąd! Chyba rozumiecie, że nie daje mi to spokoju..
I rozpiszę tutaj zadanie tylko w ostateczności, bo jest wiele pisania.
Sprawdzi ktoś, ile w końcu wychodzi ta granica?
16 sty 20:36
Łukasz akademia morska: wyjdzie 1
16 sty 20:42
Kasia: Oo 3 różne wyniki... To jak, głosowanie?
16 sty 20:56
Kasia: Proszę w czwartek kolos.. ; (
16 sty 21:38
Kasia: a jak to przekształcić tak, żeby można było skorzystać z H?
| | πx | |
lim tg( |
| )(esinα−esinx) |
| | 2α | |
x−>α
16 sty 22:36
Kasia: nikomu nie chce się pomóc, bo za trudne, czy za żmudne?
16 sty 22:53
Godzio: To drugie
16 sty 23:10
Godzio:
Pisz które w końcu chcesz (to pierwsze czy drugie) to Ci rozwiąże
16 sty 23:11
Basia: wynik na bank
12 w książce najwyraźniej jest bład. Tez z niej korzystam
16 sty 23:17
Kasia: no to mógłbyś Godzio zrobić to pierwsze.. bo już mamy 4 różne wyniki a nie usnę, jak nie będę
pewna co do tego zadania
16 sty 23:34
Godzio:
Ok, już się zabieram
16 sty 23:37
Godzio: | | 1 | |
Wychodzi |
| , ale koszmarne rachunki, moment się zastanowię nad prostym rozwiązaniem bo |
| | 2 | |
chyba takowe istnieje
16 sty 23:47
Kasia: ufff no to dobrze miałam, musiałam gdzieś tylko minusa zgubić.. dziekuje bardzo ; ))
16 sty 23:50
Godzio:
No znalazłem, wychodzi bardzo szybko tylko trzeba znać wzory na sinus i cosinus sumy kątów
Najpierw przekształcę:
| | sin2x | | 2sinxcosx | |
tg2x = |
| = |
| = |
| | cos2x | | cos2x − sin2x | |
| | 2sinxcosx | |
= |
| |
| | (cosx − sinx)(cosx + sinx) | |
| | | | sinx + cosx | |
= |
| = |
| |
| | | | cosx − sinx | |
Podzielić to zn. pomnożyć przez odwrotność zatem:
| | 2sinxcosx | | cosx − sinx | |
(*) = |
| * |
| = |
| | (cosx − sinx)(cosx + sinx) | | sinx + cosx | |
| | 2sinxcosx | | π | |
= |
| , a przy x → |
| wyrażenie dąży do: |
| | (cosx + sinx)2 | | 4 | |
Jeśli ktoś dobrze włada tymi wzorami, to rozwiązanie zajmuje jedną linijkę w zeszycie A4
16 sty 23:53
Kasia: ... <3
17 sty 00:01
Godzio:
Drugie też ? Byle szybko bo zaraz zasnę przez lapkiem
17 sty 00:04
Kasia: Oczywiście, też możesz ; )
17 sty 00:08
Kasia: Będzie
?
Jeśli tak, to dalej powinnam delopitalem policzyć
17 sty 00:13
Godzio:
Tak, na końcu jak się nie pomyliłem wychodzi
Należy to sprowadzić do czegoś takiego:
17 sty 00:16
Kasia: W książce w odpowiedziach jest bez minusa. Ale mógłbyś to rozpisać tutaj jeszcze? Bo mi nie
wychodzi...
18 sty 12:44