Proszę o pomoc z prawdopodobieństwem
Lil: W loterii jest 30 losów, w tym 8 wygrywających, a reszta to losy puste. kupujemy 5 losów.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
A−wśród wylosowanych co najmniej jeden będzie wygrany
16 sty 20:31
kylo1303: Liczysz Ω, a potem A' (zdarzenie ze nie trafisz zadnego wygrywajacego) .Potem wzor P(A)=1−P(A')
16 sty 20:32
krystek: | | | |
A ' ani jeden nie będzie wygranyA'= | |
| | |
P(A)=1−P(A')
16 sty 20:34
Lil: Dzięki
16 sty 20:34
Lil: Według moich obliczeń P(A)=9221131 dobrze?
16 sty 20:38