współczynnk a
patii: dana jest funkcja f(x) =a(x−7)(x+1) której najmniejsza wartość jest równa −4. Wyznacz
współczynnik a oraz wspołrzędne wierzchołka paraboli będącej wyresem tej funkcji.
16 sty 20:29
Jolanta: wiesz coś o paraboli ? jak sie oblicza współrzędne wierzchołka? wiesz jakie pierwiastki ma
funkcja,którą napisałas i jak z postaci iloczynowej przechodzimy na postac ogólna?
16 sty 20:52
sprd: mógłby pokazać ktoś jak to się robi?
16 sty 20:58
sprd: pokaze ktoś?
16 sty 21:05
sprd: i wyszło a(x−3)
2 −4 czy dobrze?

jednak wyszło mi to tylko dzięki zrobieniu rysunku. a jak wiem na maturze za rozwiązania
graficzne nie ma pkt. ,trzeba to udowodnic obliczeniami, jak?
16 sty 21:07
Jolanta: klikni po lewej stronie ekranu funkcja kwadratowa,poczytaj,pózniej pytaj to pomogę
16 sty 21:07
sprd: ale dobrze to obliczyłem?
16 sty 21:09
sprd: znaczy dobrze wyszło mi to z rysunku? xD
16 sty 21:09
beti: doprowadzasz f. do p. ogólnej:
f(x) = ax
2−6ax−7a
| | Δ | | 1 | |
policz q ze wzoru (q=− |
| ) i przyrównaj do −4 −−− wyznaczysz a (mi wyszło, że a= |
| ) |
| | 4a | | 4 | |
16 sty 21:12
Jolanta: Zle ,wymnóz to co w nawiasach
16 sty 21:13
sprd: mi wyszło, że a = −3
16 sty 21:16
beti: a nie może być<0, bo skoro f. kwadr. ma wartość najmniejsza, to parabola musi mieć ramiona
skierowane do góry(a to oznacza a>0)
16 sty 21:17
sprd: liczę jeszcze raz
16 sty 21:19
Jolanta: beti sprawdz swoje obliczenia
16 sty 21:19
sprd: za chiny mi nie wychodzi

jak licze Δ i mam to liczę razem z a czy tylko z tym co przed a ?
16 sty 21:21
sprd: ile wam wgl. wychodzi Δ ? Bo mi 64a2
16 sty 21:24
beti: sprawdziłam. Obliczenia są OK
16 sty 21:26
beti: 
Δ=64a
2
16 sty 21:26
beti: zatem a=...?
16 sty 21:27
sprd: niewiem właśnie
16 sty 21:30
sprd: wgl. to jest poziom maturalny? czy raczej troszkę wyżej? xD
16 sty 21:30
sprd: hmm? ;>
16 sty 21:33
Jolanta: oj miało być sprd sprawdz....po wymnożeniu f(x)= a(x2−6x−7) =ax2−6ax−7a
Δ=36a2+28a2=64a2
wspólrzedne wierzchołka to najmniejsza wartosc funkcji jezeli a>0 i najwieksza wartość funkcji
jeżeli a<0
16 sty 21:34
Jolanta:

minin
16 sty 21:37
sprd: tyle to ja wiem
16 sty 21:42
beti: sprd − w czym problem
−16a = −4 /:(−16)
16 sty 21:44
sprd: no tak, ale jestem głupi

zapomniałem, że mogę a skrócić i jakiś kosmos liczyłem xD
Czyli postać kanoniczna będzie taka:
1/4(x−3)
2−4 ?
16 sty 21:46
beti:
16 sty 21:48
Jolanta: nie bo zle nawiasy wymnożone masz
16 sty 21:49
sprd: czyli?

a wgl. jak mam współrzędne wyliczyc ?
Q mam podane, bo Q = −4 tak? a P to będzie −1+7/2 tak?

teraz mi powiedz co mam tam źle wymnozone
16 sty 21:51
beti: | | 1 | |
Jolanta jest dobrze. Przecież a= |
| , p=3 i q = −4, więc inaczej p. kanoniczna nie |
| | 4 | |
będzie wyglądać.
16 sty 21:52
sprd: i właściwie to wygląda na to, że to mozna bylo odrazu do p.kanonicznej zlozyc, podstawic za x0
za y7 lub −1 i wyliczyc a moim zdaniem duzo prosciej

Czyz nie?
16 sty 21:55
Jolanta: dobrze jest
16 sty 21:55
beti: na podstawie czego miałbyś podstawić za x0
za y7 lub −1 i wyliczyc... ? i co byś wtedy wyliczył?
16 sty 22:00
beti: na podstawie czego miałbyś podstawić za x0
za y7 lub −1 i wyliczyc... ? i co byś wtedy wyliczył?
16 sty 22:00
sprd: wiem, że Q = −4,
liczę p z miejsc zerowych:
znam je bo są to x1 = 7, x2 = −1 (z tej postaci iloczynowej co jest w zadaniu)
p wychodzi mi 3
pod postać kanoniczną podstawiam Q, podstawiam P, a za y = 0 i za x 7 lub −1, bo wiem, że dla
tych x funkcja przyjmuje wartość 0 (bo tak to jest z miejscami zerowymi)
i liczę a
16 sty 22:02
sprd: przepraszam tam wyżej się pomyliłem. za y 0 a za x 7 lub −1 a napisałem tam odwrotnie
16 sty 22:03
beti: no tak, teraz to co mówisz (piszesz) ma sens
16 sty 22:06
sprd: dobra

Dziękuje beti i Jolanta

Wgl. chciałem sobie przypomniec te funkcje bo maturka w tym roku i dlatego Was męcze

ale już se co nieco przypomniałem

Dziękuje!
16 sty 22:07
beti:
16 sty 22:10