funkcje wymierne
Filip: Proszę o pomoc Rozwiąż równania
16 sty 20:25
16 sty 20:26
kylo1303: Okreslasz dziedzine (mianownik nie moze byc rowny 0) a potem liczysz

w przykladzie a od razu mozesz podac wynik.
w innych to juz musisz wykonywac dzialania typu sprowadzenie do wspolnego
mianownika/mnozenie/dzielenie itp
16 sty 20:28
Filip: a może ktoś rozwiązać bo za bardzo nie wiem jak
16 sty 20:29
Eta:
a) D: 3x(x−2)≠0 ⇒ D= R\ {0,2}
sprzeczne , bo x2+5=0 −− sprzeczność
b) D: x−1≠0 i 2x+1≠0 ⇒ D= R\ { .... }
(2x−1)(2x+1)= (x−1)(4x+1) −−− rozwiąż to równanie i uwzględnij dziedzinę
c) D= R\{0}
x*x2= 3*9 ⇒ x3=27 ⇒ x=....
d) D: .........
2x(3x−4)= 20−15x
dokończ ..........
16 sty 20:34