Czy mogłabym prosić o pomoc?
Wiola: 1.Jechały dwa wózki m1=20kg, v1=2m/s, na przeciwko jechał drugi wózek z prędkością v2=3m/s, gdy
się zderzyły jechały z prędkością v3=1m/s w kierunku wózka drugiego. Jaka była masa drugiego
wózka?
2.Wózek o masie m1=50kg jedzie z prędkością v1=10m/s dojeżdża do drugiego, który ma masę
m2=75kg prędkość jest nieznana. Po zetknięciu się oba jadą w kierunku v1 o prędkości
V3=2,5m/s. Oblicz prędkość drugiego wózka przed zderzeniem.
16 sty 20:24
Artur z miasta Neptuna: o ile dobrze pamiętam to lecimy z pędu:
p=m*v
p3 = p1 + p2 (zasada zachowania pędu)
1. kierunek poruszania się złączonych wózków przyjmujemy za dodatni (czyli pęd 2 będzie
dodatni, a 1 ujemny)
p1 = m1*v1 = 20 * (−2) kg*m/s = −40 kg*m/s
p2 = m2*v2 = 3m2
p3 = (m1+m2)*v3 = (20+m2)*1 oraz p3 = p1 + p2 = −40 + 3m2
czyli: m2 + 20 = 3m2 −40
czyli: m2 = 30
2. Analogicznie
17 sty 09:52