:)
ICSP: Krzysiek ,
Godzio,
Trivial macie chwilkę teraz? Dosłownie chwilkę
16 sty 20:07
Krzysiek: napisz zadanie to zobaczę czy będę wstanie pomóc
16 sty 20:23
ICSP: Sprawdzić czy dane przekształcenie jest przekształceniem liniowym :
a) L : R2→R3, L(x;y) = (x+2y,x−y,x)
i drugie :
Podać wymiary jąder i obrazów następujących przekształceń liniowych :
a) R4 →R3, L(x;y;z;t) = (x+y+z−t,2x+y−z,ty+3z−3t)
tutaj najpierw sprawdzam jadro i mam problem :
doszedłem do tego że
x = −4t
y = 2,5t
z = −0,5t
więc mam : (−4t;2,5t;−0,5t;t) = t(−4;2,5;−0,5;1) i nie wiem co dalej. Niby mam sprawdzać
liniową niezależność wektorów ale co zrobić gdy mam jeden wektor? On jest liniowo niezależny?
16 sty 20:30
Krzysiek: 2)no tak, jest l.n.
jak zakłądasz: αv =0 i v≠0 czyli α=0
więc l.n.
obraz otrzymujesz rozbijając L na sumę niewiadomych tzn:
x(1,2,0)+y(1,1,t? ) +...
tam ma być t?
1)u=(x1 ,y1)
v=(x2 , y2)
α,β ∊R
sprawdzasz czy:
L(αu+βv) =αL(u)+βL(v)
16 sty 20:37
ICSP: Dobrze. Wymiar jadra już mam teraz obraz.
Rozbiłem. Utworzyłem macierz. Doprowadziłem do postaci :
1 2 0
0 −1 1
0 −3 −3
0 3 −3
no i mam problem bo moim zdaniem mogę wykreślić dwa ostatnie wiersze. Czyli mam że rz =2
Pojawia się kolejny problem. Nie wiem jak to ładnie zapisać. Tzn. pierwsze zapisałem div ker L
= 1
a tutaj już nie mam pomysłu

Pierwszego nie rozumiem za bardzo:((
16 sty 20:41
Krzysiek: jak dla mnie to chyba jest to odwzorowanie liniowe, więc musi zachodzić:
dim ker L +dim Im L =dim 4 =4
a dim ker L =1 (wg Ciebie)
i dim Im L =2 (wg Ciebie) więc coś się nie zgadza
1) po prostu wstaw co napisałem i sprawdź czy zachodzi (ten warunek jest połączeniem dwóch−
więc możesz sprawdzać dwa warunki lub ten jeden )
16 sty 20:51
Krzysiek: ok widzę że wymiar obrazu jest 3
tylko (0,3,−3) jest zależny więc tylko jeden wektor "skreślasz"
16 sty 20:52
ICSP: źle przepisałem ...
macierz wyszła mi
1 2 0
0 −1 1
0 −3 3
0 3 −3
czyli teraz skreślam dwa i nadal nie wychodzi
16 sty 20:59
Krzysiek: to podaj odwzorowanie L bo tam zapewne nie ma być t przy y , a nie mając wzoru nie wiem gdzie
jest błąd
16 sty 21:01
ICSP: (x+y+z−t,2x+y−z+t,y+3z−3t) o to chodzi?
16 sty 21:05
Krzysiek: obraz się zgadza, ale wymiar jądra to 2
16 sty 21:13
Krzysiek: Ker ={(−2,3,0,1),(2,−3,1,0)}
(oczywiście Tobie może wyjść inaczej, w zależności co przyjmowaliśmy za parametry)
16 sty 21:16
ICSP: czyli jak liczyłem ten ker to jeden wiersz powinienem mi wyjść taki sam i powinienem go
skreślić po drodze?
16 sty 21:20
ICSP: ja pier...
zamiast 1 przepisałem −1 ...
16 sty 21:21
Krzysiek: jak liczysz ker to masz 3 wiersze i jeden po drodze "skreślasz" i zostają 2 wiersze z 4
niewiadomymi
16 sty 21:22
ICSP: aż wstyd się przyznać
jeszcze dwa takie przykłady i przechodzę do jakiś nastepnych zadań
16 sty 21:27
Krzysiek: a policzyłeś 1) ?
16 sty 21:35
ICSP: Jeszcze nie

Mam nadzieję że nie będzie tego na kolokwium. To najprostsze zadanie
16 sty 21:38
Ania: ICSP skąd czerpiesz wiedzę na temat tych przekształceń, baz, jądra, obrazu itp? Też mam to
na algebrze i pod koniec tygodnia kolokwium a tego nie rozumiem
16 sty 21:43
ICSP: Aniu ja jutro mam kolokwium i nic nie umiem xD
Krzysiu albo ja jestem głupi albo zdaje mi się że to zadanie jest bez sensu:
Napisać macierz podanych przekształceń liniowych w bazach standardowych rozważanych przestrzeni
liniowych :
a) L : R2 do R3 , L(x;y) = (x+y,3x−6y,4x−y)
baza standardowa R2 to (1;0) oraz (0;1)
więc wstawiam :
1;3;4
1;−6;−1
i albo jestem kretynem albo nie ale zdaje mi się że to będzie :
1 1
3 −6
4 1
jaki jest sens tego zadania?
16 sty 22:09
Krzysiek: a taki, że jak miałeś ostatnio wyliczyć współrzędne względem jakiejś bazy to korzystasz z
czegoś takiego
16 sty 22:19
ICSP: a to można od razu odczytać?
Np. W pierwszym miejscu mam x + y to wpisuję to do pierwszego wiersza macierzy i mam 1 1 ?
16 sty 22:20
Krzysiek: ale tylko jak masz w bazach standardowych inaczej to trzeba liczyć
16 sty 22:22
ICSP: Właśnie widzę w następnym zadaniu że trzeba liczyć

Zaraz napiszę co mi wyszło
16 sty 22:24
ICSP: Znaleźć z definicji macierze podanych przekształceń liniowych we wskazanych bazach odpowiednich
przestrzeni liniowych :
c) L = R3 na r3 L(x,y,z) = (x−y,y−z,z−x) u1 = v1 = (1;0;0) u2 = v2 = (1;1;0) u3 = v3 =
(1;1;1)
no więc zaczynam :
L(u1) = (1;0;−1) = e1 − e3
L(u2) = (0;1;−1) = e2 − e3
L(u3) = (0;0;0) = chyba nic
teraz jeśli się nie mylę to wprowadzam wektory standardowe bazy R3 : e1, e2, e3 i za ich
pomocą staram się zapisać wektory v
v1 = e1
v2 = e1 + e2 ⇔ e2 = v2 − v1
v3 = e1 + e2 + e3 ⇔ e3 = v3 − e2 − e1 = v3 − v2 + v1 − v1 = v3 − v2
L(u1) = v1 − v3 + v2
L(u2) = v2 − v1 − v3 + v2 = −v3 + 2v2 − v1
L(u3) = 0 0 0
co dalej ?
16 sty 22:32
Krzysiek: można też tak:
L(u2 )=(0,1,−1) =av1 +bv2 +cv3 =(a+b+c,b+c,c)
czyli c=−1
b=2
a=−1
czyli L(u2) =[−1,2,−1] (współrzędne wektora L(u2 ) w bazie v1,v2,v3))
dalej "tworzysz" macierz, współrzędne wektorów to kolumny macierzy
czyli:
1 −1 0
1 2 0
−1 −1 0
16 sty 22:43
ICSP: a jest różnica czy wsadzę to do wierszy czy do kolumn?
16 sty 22:45
Krzysiek: w sumie nie pamiętam, po prostu tak mieliśmy zdefiniowane,
ale wydaje mi się, że chodzi o kolejność mnożenia,
w tym przypadku mnożymy Av (A macierz, V wektor)
a jakbyśmy mieli wiersze to byłoby (vA ) by wymiary się zgadzały
16 sty 22:50
Cosik: @ICSP − mógłbym wiedzieć gdzie studiujesz?
16 sty 22:51
ICSP: Jeszcze 5 zadań i z głowy na dziś

Zahaczyłem się na UMCS'ie
16 sty 23:01
Cosik: Heh, już myślałem że UŁ − bo jutro też mam z tego kolokwium
16 sty 23:01
ICSP: Kolejne zadanko :
Dla podanych przekształcen liniowych które są odwracalne napisać macierze i wzory przekształceń
liniowych:
L = R3 − R3 , L(x,y,z) = (x−y+2z, 2x+0y+z, 4x−2y+5z)
Najpierw liczę wyznacznik :
1 − 1 2
2 0 1 = 2 −3 = 0 . Wyznacznik jest równy 0 wiec nie istnieje macierz odwracalna?
4 −2 5 2 − 3
16 sty 23:10
ICSP: Dziekuję
Krzysiu za pomoc

Kolos poszedł dobrze i myślę że na jakieś 70pkt napiszę
17 sty 17:54