rozwiazywac prosze
Łukasz akademia morska: wyznacz wypuklosc, wkleslosc i punkty przeciecia wykresu funkcji e3x−x2
16 sty 20:07
Łukasz akademia morska: dawac dawac bo potrzeba
16 sty 20:36
Łukasz akademia morska: eeeeee
16 sty 23:48
marek: pewnie już za późno. Liczysz pierwszą i drugą pochodną, przyrównujesz drugą pochodną do 0
f'(x)= e3x−x2 * (3−2x)
f''(x)= e3x−x2 * (3−2x) * (3−2x) + e3x−x2 * (−2) = e3x−x2 * (4x2−12x+7)
e3x−x2 * (4x2−12x+7)=0 ⇔ e3x−x2=0 ⋁ (4x2−12x+7)=0
e do dowolnej potęgi będzie dodatnie więc więcej się tym nie zajmujemy,
deltą liczysz pierwiastki drugiego równania x1,x2. Rysujesz wykres, wyznaczasz przedziały:
f'' dodatnie − f. wypukła,
f'' ujemne − f wklęsła,
punkty przegięcia (x1,f(x1)), (x2,f(x2)).
17 sty 13:54