pochodna
Agau: f(x) = √2x3+5
wyznaczyć pochodną pierwszego i drugiego stopnia
16 sty 20:05
Artur z miasta Neptuna: f(x) = (2x
3+5)
1/2
| | 1 | |
f'(x) = |
| (2x3+5)−1/2*6x2 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
f''(x) = − |
| (2x3+5)−3/2*(6x2)2 + |
| (2x3+5)−1/2*12x |
| | 4 | | 2 | |
17 sty 01:07
Agnieszka: Gdybym napisała, że chcę przebieg zmienności na pewno nikt by mi nie pomógł. Dzięki że
odpowiedziałeś, ale gdybym jeszcze wiedziała jak to zrobiłeś. Reszta jakoś by poszła
17 sty 10:08
Agnieszka: Chyba już zrozumiałam, tylko skąd u diabła ci wyszło *6x2
17 sty 10:28
Artur z miasta Neptuna: pochodna wnętrza:
(2x3+5)' = 2*3*x2 + 0 = 6x2
17 sty 10:30