Artur z miasta Neptuna: e
3x−x2 = 0 −−−− nigdy ponieważ ∀z∊R e
z>0 −−− brak punktów przecięcia z osią OX
e
3*0 − 02 = e
0 = 1 −−− punkt przecięcia z osią OY
f'(x) = e
3x−x2*(3 − 2x)
f'(x) = 0 ⇔ 3 − 2x = 0 (ponieważ ∀z∊R e
z≠0)
f''(x) = e
3x−x2*(3−2x)
2 − 2*e
3x−x2 = e
3x−x2*(4x
2 − 12x + 7)
f''(x) = 0 ⇔ 4x
2 − 12x + 7 = 0 (ponieważ ∀z∊R e
z≠0)
| | 3−√2 | | 3+√2 | |
f''(x) = 0 ⇔ x = |
| ⋁ x = |
| −−− punkty przegięcia (wyznaczasz z nich |
| | 2 | | 2 | |
wklęsłość/wypukłość)
f''(x) <0 (>0) to f(x) jest wklęsła (wypukła)
| | 3 | | 3 | |
f'' ( |
| ) ≠ 0 ⇒ f(x) posiada ekstremum w punkcie x = |
| |
| | 2 | | 2 | |