Znajdz 3 takie liczby zeby ich uma wynosila 24 i aby pierwsza liczba stanowila 5
kam: Znajdz 3 takie liczby zeby ich uma wynosila 24 i aby pierwsza liczba stanowila 50% drugiej, a
druga 32 trzeciej
16 sty 20:00
kylo1303: Oznacz sobie 3cia jako x, potem w zaleznosci od x wyznacz drugi i pierwszy wyraz. Potem tylko
suma i rozwiazac rownanie liniowe.
16 sty 20:01
kylo1303: W sumie mozna i oznaczyc pierwsza przez x, nie ma znaczenia (myslalem ze bedzie latwiej).
Rozwiazanie to:
16 sty 20:05
kam: ale dalej nie wychodzi mi nic z tego, jak to zrobilas/es po kolei, mogl albys/bys mi rozpisac?
16 sty 21:49
Tragos: x + y + z = 24
x = 0,5y
3/6y + 6/6y + 4/6y = 24
13/6y = 24
16 sty 21:54
kam: dzieki wilelkie
16 sty 21:57
kam: ale dlaczego z = 2/3 y?
16 sty 22:07
16 sty 22:08
kam: haha faktyczbnie, ale ze mnie tepa strzakla, nie domyslilam sie

dzieki, reszte juz
wiem
16 sty 22:10