Podrzucamy kamień
Paweł: Podrzucamy kamień do góry (z ziemi) z prędkością początkową 34 m/s. Na jaką wysokość się
wzniesiesię kamień? Kiedy zleci?
Mam odpowiedzi: zleci po 3,4 sekundy a wzniesie się na 58 m.
16 sty 19:49
Paweł: nikt nie wie

?
16 sty 20:05
Basiek: V=gt=> t=V/g => t= 34/10= 3,4 s i tu się nie zgadzam z odpowiedziami, może mnie ktoś
uświadomi... , ale mnie się wydaje, że to jest czas, w jakim będzie się wznosić ciało, czas
spadania jest taki sam, czyli zleci po 2*t= 6,8 s.
| | gt2 | | 3,42 *10 | |
h= |
| = |
| = 57,8 m |
| | 2 | | 2 | |
16 sty 20:11
Basiek: Może ktoś mądrzejszy zweryfikować?
16 sty 20:16
Paweł: Sory, mój błąd. Tak, 3,4 sekundy to czas w jakim się wnosi
16 sty 20:16
Paweł: Dzięki za rozwiązanie
16 sty 20:17
Basiek: Tak jest !

2 zadania z fizyki w ciągu dnia, to więcej niż w ciągu 3 ostatnich lat razem.
Teraz napisz za mnie spr. z optyki jutro. Proszę.
16 sty 20:17
Paweł: z tego co pamietam to optyka byla dosc latwa
16 sty 20:18
Paweł: dasz rade :}
16 sty 20:18
Basiek: Z tego, co pamiętam, jakoś nie

Ale fakt, dam radę. Potrzebna mi jedynie jakaś siła fizyczna, która wyciągnie zeszyt i wtłoczy
mi to do głowy.
Powodzenia− Tobie i sobie
16 sty 20:19
Paweł: danke ;}
16 sty 20:19
kylo1303: Przesten sie opierdzielac i do roboty, a optyka nie jest trudna (chyba ze juz zlozone uklady
soczewek i inne bzdury

)
16 sty 20:20
Basiek: Dokładnie to to. Złożone układy, wszelkie jakieś urządzenia optyczne....
A moje umiejętności polegają na kiwaniu głową.
16 sty 20:21
Paweł: a moje umiejętności, jeżeli chodzi o soczewki ograniczają się do zakładania i wyjmowania
soczewek z oka −.−
16 sty 20:22
Basiek: Lepiej niż ja....
16 sty 20:25