Wyznaczyć pole obszaru ograniczonego przez krzywe
krzy91: Wyznaczyć pole obszaru ograniczonego przez krzywe y=x2−5x, y=−x2+x
16 sty 19:29
Krzysiek: narysowałeś ten obszar?
16 sty 19:35
krzy91: nie mam narysowanego tego obszaru. Miał być w treści?
16 sty 19:45
pomagacz:
chwila, po co rysować

f(x) = x
2 − 5x
g(x) = −x
2 + x
f(x) = g(x) → wyznaczysz punkty wspólne a i b
a∫
b[f(x) − g(x)]dx
16 sty 19:48
Grześ: Rysunek sam sobie zrobisz.
Znajdziemy pkt przecięcia:
x2−5x=−x2+x
2x2−6x=0
x=0 lub x=3, mamy już ograniczenie obszaru.
y=−x2+x jest funkcja wyższą, więc:
3
∫ (−x2+x−x2+5x) dx =
0
3
∫ (−2x2+6x) dx ==[−2/3x3+3x2]03=−2*9+33=−18+27=9
0
16 sty 19:51
pomagacz:
Grześ dlaczego mijamy się z celem pomocy na tym forum i liczymy zadania?
16 sty 19:54
krzy91: Bardzo dziękuję za pomoc.
16 sty 20:08