Nierówność wielomianowa z wartością bezwzgłędną
Peterpl: |x−2|
3−|x−2|
2≤0 prosze o sposób rozwiązania
16 sty 19:28
kylo1303: Mozna rozpatrywac 2 przypadki:
1. x≥2
2. x<2
Potem masz juz bez wart. bezw. wiec powinienes sobie poradzic.
16 sty 19:31
kylo1303: Chociaz odnosze wrazenie ze moznaby to zrobic prosciej, ale ze nie jestem pewny to sie nie
wypowiadam zeby nie mieszac
16 sty 19:32
Peterpl: ok dzieki
16 sty 19:35
kylo1303: dobra, to jest drugi sposob (niech ktos jeszcze sprawdzi czy poprawny):
x−2=a (chwilowe podstawienie
|a|3 ≤ |a|2 Widac ze to na pewno zachodzi wtedy gdy "a" jest ujemne.
Gdy jest dodatnie mamy a3 ≤ a2. Mamy ta sama podstawe, z tego wynika ze a≤1 .
Podsumowujac a≤1 → x−2≤1 czyli x≤3
16 sty 19:37
kylo1303: Oj, blad blad blad

Zapomnij o tym drugim sposobie.
16 sty 19:38
Tragos: o wiele łatwiejszy sposób:
|x−2|
3 ≤ |x−2|
2
1. założmy, że x = 2
0 ≤ 0
zatem x = 2 spełnia nierówność
2. x ≠ 2 (teraz wolno nam podzielić)
|x−2|
3 ≤ |x−2|
2
|x−2| ≤ 2
x ∊ <1, 3> / {2}
x = 2 lub x ∊ <1, 3> / {2}
odp.
x ∊ <1, 3>
16 sty 19:39
Tragos: chochlik. |x−2| ≤ 1
16 sty 19:39
kylo1303: Dla ujemnych jest tak samo jak dla dodatnich wiec byloby:
a∊<−1,1> ⇒ −1≤<x−2≤1 ⇒ x∊<1,3>
16 sty 19:40
Peterpl: dzięki wielkie

pomogło
16 sty 19:44
beti: to ja jeszcze inaczej
skoro |a|2 = a2, więc:
(x−2)2(|x−2|−1)≤0
czyli x=2 lub |x−2|=1 −− co daje x=3 lub x=1
teraz "fala znaków" i odp. xε<1,3>
16 sty 19:45
krystek: A można tak:
Ix−2I2(Ix−2I−1)≤0⇒Ix−2I−1≤0 ⇒Ix−2I≤1⇔x−2≤1i x−2≥−1 ⇔x≤3 i x≥1 stąd x∊<1,3>
16 sty 19:52
krystek: jeszcze dopisać x=2 ∊rozwiązania
16 sty 19:53