W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym pole boczne równe jest sumie pól obu
podstaw. Oblicz cosinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
| a2√3 | ||
2* | = 3ah
| |
| 4 |
| a√3 | ||
h = | ||
| 6 |
| a√78 | ||
s = √a2 + h2 = | ||
| 6 |
| a | √78 | |||
cos α = | = | |||
| s | 13 |
| √39 | ||
A w/g moich obliczeń : cosα= | ||
| 6 |
| 13a2 | √13 | √39 | ||||
= √ | = a | = a | ||||
| 12 | √12 | 6 |
| a | a | 6 | 2√39 | |||||||||||
cos α = | = | = | = | |||||||||||
| s |
| √39 | 13 |