oblicz 2 wyraz ciagu
poli: | | 1+2+3+..+3n | |
ciąg określony jest wzorem an= |
| |
| | n+(n+1)+...+2n | |
a) obliczyc drugi wyraz ciagu
b) zbadac monotonicznośc ciągu
16 sty 19:03
poli: ?
16 sty 19:37
poli: jak to zrobic? kto mi pomoże?
16 sty 19:41
poli: ?
16 sty 19:53
poli: ?
16 sty 20:03
poli: to nie może byc takie trudne
16 sty 20:11
Basiek: No to tak
a) podstaw pod n=2 no i zobacz, co CI wychodzi, co masz u góry? sumę ciągu arytmetycznego, u
dołu? Też ! Tylko troszkę innego. Obliczysz szybciutko

b) a
n− a
n−1= r Jaka jest różnica? Co mówi o ciągu?
16 sty 20:14
poli: sumy ciągów mówisz.....hmmmm.... niezła mysl.... dzieki wielkie
16 sty 20:16
Basiek: Tak sądzę, że niezła

Powodzenia!
16 sty 20:16